fredag 15 mars 2013

..Och hur såg du ut?

Jag blir ofta så arg när jag hör om våldtäkter och våldtäktsrättegångar. Dels för att våldtäkt är ett så fruktansvärt brott, så kränkande och förnedrande. Men vad som upprör mig mest när det gäller våldtäkter, kanske främst när brottet begås mot kvinnor, är att det så ofta är kvinnan som blir belagd med skuld. Det handlar om frågor som: Vad hade du på dig för kläder? Hur ser ditt sexliv ut förövrigt? Hade du på något vis provocerat gärningsmannen/männen sexuellt?
Det är inte okej! En kvinna ska kunna gå naken på stan, och ändå inte behöva vara orolig för att någon ska kränka henne, förnedra henne och våldta henne.
Det är ju helt orimligt att en kvinna ska bära ansvaret för att en man kanske blev tänd av hennes utseende, och inte kunde fatta att han inte har rätt att våldta henne, eller inte kan kämpa emot. Det är som att säga att om en man råkar tända på blåa skor, och spontant väljer att våldta en kvinna med blåa skor, så är det kvinnans fel, och inte mannens?
Dessutom, om jag har förstått det hela rätt, så handlar en våldtäkt inte särskilt mycket om sex egentligen, utan det handlar om maktutövande genom sexuella handlingar. Det vill säga, gärningsmannen anser sig ha rätt att utöva makt genom kränkning mot den andra personen, han anser sig stå över den andre.
Om vi jämför en misshandel, där en man misshandlar en annan man, och där man också kan se att det handlar om maktutövning. Den större och starkare mannen eller gruppen, anser sig ha rätt att slå och misshandla den som de anser är svagare och underlägsnare.
Hur ofta i en misshandelsrättegång frågar man den misshandlade mannen hur han var klädd? Och om det nu kommer upp, den misshandlade kanske bar en AIK-tröja, och det angavs som skäl för att gärningsmännen blev upprörda, inte f*n ändrar det faktumet att mannen blev misshandlad och alltså utsatt för ett brott? Inte skuldbelägger man mannen med AIK-tröjan, och säger att "ja, det får du väll förstå, att om du går klädd sådär så kan ju vissa inte kontrollera sig", för det vore ju befängt?
Så varför gör man det i våldtäktsfall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar