torsdag 14 mars 2013

Bland det vackraste man kan göra

Kvinna med spädbarn
(En bild jag tecknade för ganska länge sedan)
I några dagar nu (och egentligen ännu längre enligt många forum), har det varit en debatt om det här med amning, och främst offentlig amning. Det blossade upp i och med programmet Efter Tio, där Cissi Wallin med vännen Anna talade om mammabloggar. Anna hade sin lilla fyramånaders dotter med sig, och precis som bebisar funkar så blev hon lite gnällig och ledsen, varpå Anna, som mamma, helt naturligt försöker trösta, och sedan hivar fram bröstet och försöker amma. Detta gav lite reaktioner i studion, och sedan på nätet efteråt, och det diskuterades även i Radio 1, med just Cissi Wallin.
Och jag måste bara säga att jag verkligen inte någonstans förstår vad som är så provocerande och fel med en mamma som ammar sitt barn. Det handlar ju om att tillfredsställa ett omedelbart basalt behov hos en annan individ, som inte har möjlighet att göra detta själv. Är inte det något bra och fint? Varför blir människor äcklade av det? Det är ju lika märkligt som att säga att man blir äcklad av att en person som ger en kram till någon som är ledsen?
Så varför är det så märkligt? Det måste ju någonstans handla om att det är kvinnor och bröst inblandade. För barnet verkar ju egentligen inte vara i fokus i debatten, många verkar ju förstå att barn har behov. Nej, det som kommer fram är just att själva bröstet och mjölken som är äckligt. Och då måste det ju vara något som är skevt i samhället. När ett bröst som fyller sin naturliga funktion ses som äckligt, men en tjej hänger på krogen i superurringning eller på annat sätt visar upp sin kropp på ett sexuellt sätt, då är det få som reagerar.
Ska vi acceptera att, främst vi kvinnor, ständigt reduceras till sexuella objekt, och får skit när vi inte fyller den normen, när vi faktiskt bara gör det som är naturligt?Någonting är skevt när människor blir äcklade för att en kroppsdel inte är som man förväntar sig, i det här fallet ett bröst som inte är perfekt, snyggt och sexuellt.
Är det inte dags att släppa det märkliga fokus på kvinnan och bröstet, och inse att det faktiskt handlar om något så enkelt att ett litet barn behöver mat?
Återigen, att tillfredsställa ett basalt behov hos en individ som inte kan göra detta själv, det är det vackraste man kan göra!

Kände mig tvungen att rita ett par "normala", icke-sexuella
bröst, bara för att.

1 kommentar:

  1. Lite som när folk tycker mens är äckligt, naturliga saker som kvinnor gör är helt enkelt fel. Som hår på kroppen, dålig hy and so on. Suck

    SvaraRadera