söndag 19 maj 2013

Veni Sancte Spiritus

..Är latin och betyder Kom Helige Ande.
Mosaikplatta - inköpt i Rom
Idag är det pingstdagen. För många icke-kyrkliga personer brukar det inte betyda så mycket. Pingst, vad är det? Jo, det brukar visst vara många som gifter sig just då, och konfirmerades man inte runt pingsttiden? Men få kan komma på vad det egentligen är vi firar.
Därför tänkte jag att det kunde vara på sin plats med en liten snabbförklaring av Pingsten.

Pingst firas till minne av hur den helige Ande kom till apostlarna (Jesu följeslagare och vänner), och gjorde så att de började förkunna (tala) om Guds verk. Anden gjorde så att de kunde tala alla möjliga språk, så att alla omkring kunde förstå vad de sa, på sitt eget språk. Mer om detta kan man läsa i bibeln, i den bok som kallas Apostlagärningarn.

Pingsten är alltså Andens dag. Anden utgör tillsammans med Fadern och Sonen det som man brukar kalla för treenigheten - Gud. Anden är en av Guds naturer.
Det finns lite olika namn på anden, som beskriver den. Tröstaren, Livgivaren, Försvararen, Hjälparen m.fl.

Egenmålad bild
Anden nämns redan i bibelns första kapitel, i skapelseberättelsen. I den bibelöversättning som används mest i Sv.Kyrkan idag, Bibel 2000, står det att "en gudsvind svepte fram över vattnet". I en del äldre översättningar står det Guds Ande istället för gudsvind. Det är för att i hebreiskan, bokens originalspråk, används ett ord som kan betyda både ande och vind.
Senare i bibeln, i Nya testamentet som är skrivet på grekiska, används ofta ett ord som är en ren juridisk term, samma ord som vi idag har hämtat ordet advokat från. Advokat, Försvarare. Som juridisk term under den tid Nya testamentet skrevs, var advokaten eller försvararen en person som hade i uppgift att hjälpa och stötta en person som stod anklagad för något, tillexempel genom att påminna denne om vad hen tidigare sagt, ge ord åt personen att använda så att denne kunde redogöra för sig själv, samt framhålla personens goda sidor. Anden liknas vid denne Försvarare, Hjälpare, Advokat.

Ett av kyrkfönstren i Taizé
Det talas också om Andens gåvor och Andens frukter.
Andens gåvor, eller nådegåvorna, är som ni hör gåvor man får av nåd, genom den Helige Anden. De kallas nådegåvorna, vilket indikerar att man får dem av nåd, inte för något man gjort eller sagt, de är inga gåvor man förtjänar för att man är duktig eller bättre än någon annan.
Andens frukter är egenskaper som blir starka och blommar ut i relation med Anden. Dessa kan man läsa om i bibelboken Galatierbrevet, där Paulus skriver om nio Andefrukter: Kärlek, Glädje, Frid, Tålamod, Vänlighet, Godhet, Trofasthet, Ödmjukhet och Självbehärskning.

Anden brukar i konst, bild- och symbolspråk avbildas som en duva, eller som eld.
Vid Pingst används den röda färgen i kyrkan. Rött är eldens, blodets och Andens färg.


Taizékorset eller Taizéduvan.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar