Så jag tog helt enkelt och knaprade ihop ett litet diagram utifrån antalet plagg i varje färgkategori och efter storlek, och kön. Ganska intressant måste jag säga.
Till att börja med kunde jag konstatera att tjejer hade fler produkter. 124, 269 och 221 (storlekarna 68-92 som vi kan kalla kategori A, 92-128 - katergori B, och 134-170 - kategori C) respektive 111, 193 och 142 (A, B och C) produkter hos pojkar.
De tre populäraste färgerna för flickor var:
A: Blå (46 st), Rosa (35st) och Vit (17st)
B: Rosa (111) Blå (89) och Vit (32)
C: Blå (61) Rosa (58) och Svart (49)
Motsvarande för pojkar:
A: Blå (48) Vit (21) och Rosa (18)
B: Blå (103) Grå (35) Svart och Grön (27)
C: Blå (80) Grå (28) Svart och Grön (22)
Inom företaget Kappahl såg siffrorna ut såhär (A motsvarar stl 86-128, B 128-170):
Flickor
A: Rosa (85) Blå (45) Svart (24)
B: Svart (52) Rosa (49) Blå (36)
Pojkar
A: Blå (98) Svart (28) Grön (26)
B: Svart (50) Blå (44) Grön (18)
Så, visst kan man säga att det har blivit en liten förändring i vilka färger vi klär barn i, men den verkar mest ha fått fäste i de mycket små storlekarna. Det är okej att klä en bebispojke i rosa, men inte en äldre grabb.
Det är ju intressant med tanke på att många hävdar att de klär barn i kill- respektive tjejkläder för att det är så jobbigt att inte kunna se skillnad och behöva fråga. Då borde det ju vara tvärtom, att det är stor skillnad mellan bebisar, där det är svårt att veta könet utan att fråga föräldrarna, men alla äldre barn borde kunna ha vilka kläder som helst, eftersom man faktiskt kan tala med barnet och kanske kan urskilja "pojk- och flickutseende", vilket många verkar tycka att man kan ganska lätt?
Upptäckte något liknande när jag kikade in en sväng på BR-leksaker idag också. Det finns en ganska tydligt markerad rosa-barbie/babydockoravdelning och svartblågrön-actiondockoravdelning. Men jag såg några exempel där killar lekte med "tjejgrejer" och tjejer med "killgrejer". Dock bara i leksaker för de yngre barnen. Bland de äldre var uppdelningen mycket tydligare.
Men här är exempel på föredömliga porträtt av kvinnor/män, pojkar/flickor:
Lego Duplo - Kvinnokaraktär - djurskötare, klädd i grönt och med kort hår (även en manskaraktär fanns med) |
Bilbana Garage StreetFire - okej för såväl småkillar som småtjejer |
Även killar tycker om att lägga pärlplatta |
Återigen Lego Duplo, denna gång med en mörkhyad kvinnlig djurskötare |
Allt detta är ju bra och föredömligt, men vad händer sedan? Vart tar kvinnorna vägen i billeksakerna för lite äldre barn? Eller i Lego, vart tar tillexempel de mörkhyade figurerna vägen?
Varför är det bara okej för små barn att få tillgång till världens olika delar när det gäller färg och leksaker?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar