torsdag 27 juni 2013

Bebisdagar

Igår och idag har varit dagar som man kan ge temat bebis. Igår var det djurbebisar det handlade om, närmare bestämt en kull med fyraveckor gamla hundvalpar. Sötare är svårt att hitta, och man får tvinga sig till självbehärskning för att inte kidnappa allihop och ta med hem.
Men vi hade inte valpköp som mål, utan vi var där för att hälsa på en vän. Inga valpar ska införskaffas, inte just nu i alla fall. Men någon gång i framtiden så..
Jag älskar verkligen djur, och är uppväxt med hundar och med mera, så jag vill verkligen ha egen hunds så småningom. Men just nu får jag nöja mig med de djur som finns i föräldrahemmet.


Asså, liiiite söta va?
Dagens bebistema kom från ett helt annat håll. Telefonen ringde här hemma hos min mamma, och hon svarade. Det var en gammal vän till familjen, Chribbe. Han bodde granne med oss när vi bodde i Åkersberga. Då var han runt fjorton år och brukade vara lite barnvakt åt mig och min lillebror. Idag är han närmare trettio. 
Jag hörde samtalet lite halvt, från mammas sida.
"Måste du berätta något, jaha, vad är det då?" Hon lät lite nervös, och med rätta, han har nämligen haft en förmåga att ställa till det för sig och hamna i kniviga situationer.
Sedan hörde jag bara ett litet glatt skrik.
"Ska du bli pappa!?"
Japp, så var det. Lille Chribbe ska växa upp och bli förälder, haha! Vad ska man säga? Har en känsla av att han kommer bli värsta hönspappan... 
Så, i januari är det beräknat. Hoppas allt går bra!

tisdag 25 juni 2013

Sommarfeeling overload

Idag har det varit en såndär riktig supersommardag på riktigt, extremt. Strålande sol, klarblå himmel. Jag tog en tur i hästhagen och fann en hel mängd smultron, som jag trädde på strån. Hästarna förundrades över vad jag pysslade med, men visst blev det en mysig stund.
Smultronen fick ju sedan bada med lite mjölk.
Detta är faktiskt lyx på riktigt!



måndag 24 juni 2013

Om du fick göra ett sommarprat...

... Vad skulle du då prata om?
Det är en intressant fråga. Om du fick 1,5 timme att tala om vad som helst, vad skulle du tala om? Något personligt, viktigt, fantastiskt och betydelsefullt. Det låter lätt men samtidigt så fantastiskt svårt.
 Jag tror nog att jag ändå skulle tala om det som jag skriver om här på bloggen. Om min relation till vad som anses normalt, om tro, och att vara udda.
Sedan måste man ju ha en spellista. Runt 12 låtar, gärna med en personlig koppling och eftertanke, något som passar med det man talar om. Jag tyckte det kunde vara kul att sätta ihop en lista. Det är faktiskt svårare än vad man tror. Jag lyssnar faktiskt väldigt sällan på musik. Väldigt sällan. När folk börjar tala musik står jag ofta som ett frågetecken. Men jag lyckades sätta ihop en lista med Sju låtar. Blandade och sjukt bra artister. För man får ju helst inte ha alltför lika musik heller...
Så, under mitt sommarprat skulle jag spela följande:

- Teapacks: Push the Button
- Kimya Dawson: Same Shit/Complicated
- Edith Piaf: La Marseillaise
- Michael Jackson: Will you be there
- Cristopher Tin: Baba Yetu
- ByeAlex: Kedveseme 
- Allan Edwall: Familjeporträtt

Låtarna är inte i ordning, och klickar ni på dem kommer ni till en youtubefilm. Jag rekomenderar för övrigt Kimya Dawson starkt. En fantastisk kvinna med mycket bra, konstig, underbar, tänkvärd, knasig och trallvänlig musik! Men självklart är de andra låtarna fantastiska också, och absolut värda att lyssna på.


lördag 22 juni 2013

..Och lite midsommar också

Tänkte att jag kanske kunde skriva något om midsommarfirandet också. Det blev ju faktiskt lite av en traditionell midsommar för mig i år. Annars brukar det bli lite si och så med "vanliga" traditioner i min familj. Antar att det beror på att den förändras lite titt som tätt; från klassisk kränfamilj till skiljsmässofamilj, till nya familjer.
Förra året var jag som sagt i Taizé, och då firades midsommar tillsammans med diverse nationaliteter som ville uppleva det här märkliga svenska, dansa kring en gigantisk penis och sjunga sånger om grodor utan svansar...

Men under midsommar i år så var familjen här i Norrtälje inbjudna till några grannar. Först var det sillunch, och dans kring stången. Sedan var det hem en sväng och ut med hundar och så, innan firandet fortsatte på kvällen med grillning och trevligt fram till midnatt ungefär.

Absolut roligast att se igår var Adam, min fosterbror. Han är ju ofta ganska ovillig till det mesta, och blir ofta stressad och obekväm i nya sammanhang och när det är mycket okänt folk. Han har ju både Asbergers och Adhd, och ganska mycket bagage från tidigare, vilket inte är lätt.
För att vara på den säkra sidan tog vi med hans iPad och sa att om det är så, finns möjligheten att gå undan och hålla på med den istället.
När vi kom dit visade det sig att det fanns två killar i tioårsåldern där. Och gissa vad? Inom tio minuter hängde han med och spelade kubb! Seda fick han följa med och köra fyrhjuling, och lyckan var gjord! Det var helt fantastiskt roligt att se. Han fick äntligen chansen att bara vara barn, och faktiskt leka, på riktigt, utomhus och med andra barn! Underbart!
Han log, skrattade, lekte och pratade.
När vi skulle åka hem efter lunchen och gå ut med hundarna ville han absolut inte följa med hem, utan stanna och leka. Mamman till ett av de andra barnen föreslog att de kunde åka en sväng med fyrhjulingen, och Adam svarade "Ja, det låter kul!". Ni fattar inte hur stort det är. Helt otroligt! Och på natten när det var dags att cykla hem, var det första han sa: "Kan jag komma hit igen och leka någon annan gång?" Jag blir tårögd!



Två veckor kvar

Om två veckor sitter jag förmodligen på bussen på väg mot Taizé. Om jag får gissa har vi nog kommit till Tyskland vid det här laget. Vi inväntar nattstoppet, och förbereder oss på en natt i bussen på autobahn. Vi är ganska möra och sega. Det börjar bli lite mörkare ute. Men vi närmar oss. Någon gång under natten stannar bussen till för att tanka och byta chaufför, men då sover de flesta av oss i diverse mer eller mindre bekväma ställningar i våra säten, begravda i kuddar och under filtar, lutandes mot fönster eller mot varandra.  På morgonen vaknar några till, det är dags att ta sig över gränsen till Frankrike. Återigen ett chaufförsbyte. Sedan är det äntligen dags för det efterlängtade morgonstoppet på den franska vägkrogen. Bröd, marmelad och något att dricka. Det luktar fransk landsbygd. Några timmar till. Småvägar, genom ett par byar med stenhus och blommor som klänger på väggarna. Sista byn är Cormatin. Jag kan peka ut den lilla butiken, apoteket, bageriet och kyrkan, och då vet man att det bara är minuter kvar. Vi svänger in från den lite större vägen. På skylten står det Taizé, och sedan en skylt med en pil, "Communauté". Vi är framme.

Bön i kyrkan, bild på bröderna
(jag vet att man inte ska fota i kyrkan, men jag lovar, jag var diskret!)
Jag kan inte beskriva med ord hur mycket jag längtar. Kan man sakna något så mycket att det gör ont? Kan man bli knäpp av längtan? Jag tror det, för det är så det känns. Jag räknar dagarna, timmarna. När får jag komma dit igen? Sedan jag åkte därifrån i augusti förra året, och särskilt nu under den ganska tuffa våren, då har det varit svårt. Jag kan ärligt säga att det inte gått en enda dag utan att jag tänkt på Taizé och tien där, åtminstone en gång. Under hösten och vintern hade jag ju visserligen mötet i Helsinki och sedan i Rom, där jag var i över två veckor och hjälpte till med förberedelser och genomförande. Men under våren har jag inte kunnat vara med på några möten eller åkt dit, och saker på hemmafronten har varit mycket, så då har det känts hårt att sommaren varit så långt bort. Men nu är det snart dags.
Två veckor, så är vi på väg.

Så här såg mitt midsommarfirande ut förra året.
På bilden är syns Julia från Tyskland, Vince från USA, John från Kanada
Hesta från Sydafrika, Signe från Sverige och Karolina från Kroatien. 

Jag funderar på hur jag ska göra i höst också. Som det ser ut kommer jag med största sannolikhet ge upp Norrtälje ungdomsgrupp. Istället tänker jag att jag ska lägga mycket fokus på taizéarbetet i församlingen. Tidigare har Taizékvällarna och Ungdomskvällarna legat samtidigt, men på olika platser. Så kommer det inte att se ut till hösten, och jag ska verkligen försöka få till att det blir lite fler ungdomar i taizésammanhanget. Jag hoppas få hjälp av de två, Johannes och Rebecka, som åker med på resan i år. Tillsammans kan vi få till något riktigt bra, det är i alla fall min förhoppning.
Det talas också om att det ska anordnas en vuxenresa, för de lite äldre aktiva taizéintresserade. Det vore ju fantastiskt roligt! Som engagerad har jag fått ett litet halvlöfte om att få följa med på en sådan resa, även om jag i taizémått (och kanske inte i vanliga kyrkomått heller?) räknas till vuxengruppen, utan till ungdomar/unga vuxna. Det är faktiskt skönt att vara i någon slags mellanålder ibland. Nu börjar jag ha varit med tillräckligt länge och vara tillräckligt gammal för att bli sedd som vuxen, samtidigt som jag fortfarande kan smälta in bra och vara en bro till de yngre ungdomarna.
Det klassiska taizékorset/duvan

Det jag hoppas på till hösten och nästa vår, är i alla fall att få upp antalet engagerade i taizégudstjänsterna, särskilt bland de yngre, och väcka ett intresse. Jag vill förbättra och utveckla taizémässorna.
Kanske kunde man också ha en eller ett par taizé-temadagar.
 En dag i taizéanda, eller något liknande. Men taizéböner, workshops i form av sångövningar och föredrag om Taizé, samtal och diskussion, mm. Det hade varit fantastiskt att få till något sådant. Jag ska fundera lite mer på hur man kan utforma något liknande, och lägga fram ett förslag.
Viktigt!
Har ni några idéer eller erfarenheter får ni väldigt gärna dela med er av dessa! Skriv en kommentar eller skicka ett mail (kontaktuppgifter hittar ni ovan i kategorifältet).

Taizébön med ljuständning

torsdag 13 juni 2013

Sjukt pysselambitiös!

Har sedan jag skaffade mina gardiner funderat på om jag inte skulle fixa något typ av gardinomtag, för att hålla undan tyget och få in lite mera ljus. Problemet har varit att jag del tyckt det varit svårt att hitta något som passar mina fina gardiner, men också bara en ovilja till att shoppa något relativt onödigt och omständligt (i mitt huvud omständligt).
Men så tänkte jag att det kanske vore betydligt roligare och mer speciellt att göra något eget.
Så gissa vad, det gjorde jag!
Under skoltiden lärde jag mig att knyta sk vänskapsband. Denna kunskap återupplivade jag i Taizé, och det var denna kunskap som jag nu plockade fram, när jag knöt mina coola gardinomtag! Jag använde vanliga pyssel/broderitrådar i samma färger som finns i gardinerna. För enkelhetens skull använde jag den lättaste knytningen, ränder. Men visst tog det tid...
Lite pyssel var det allt, men jag älskar sådant!

Arbete och resultat:

Fastsatt med säkerhetsnål, och det är bara att börja knyta.
Här ser ni också en liten glimt av mina fantastiska pyjamasbyxor med rosa elefanter

En annan sätta-fast-teknik: Nål genom byxbenet. Knyta knyta knyta...

Arbetet slutfört! Två ganska så långa, färgglada band! En evighet tog det,
med knytande framför tv-serier och podcasts (X-men!)

Och såhär blev de på plats!

onsdag 12 juni 2013

Nej, det är inte alltid lätt

Ber först och främst om ursäkt för bloggtorkan, igen. Har en del inlägg på gång, men det har inte gått hela vägen fram, men det kommer, jag lovar!

Men nu till dagens inlägg.

Jag stöter ofta på personer eller grupper som menar att man tillhör en privilegierad grupp och tillhör någon slags maktstruktur om man kallar sig kristen. Att kalla sig kristen i dagens Sverige, det är inga problem, tvärtom, det är lätt att vara kristen.
Jag tror att många av dem som uttrycker sig såhär har en ganska ensidig och många gånger förlegad bild av kristenheten i Sverige. Man kanske lever kvar med föreställningar om den pompöse gubbprästen i predikstolen som styr sin församling med järnhand. Eller så ser man en mystisk sekt där alla medlemmar är hjärntvättade och där allt bara går ut på att tvinga in "vanligt folk" i deras gemenskap, ofta genom att dunka bibeln i huvudet på dem.
Och de som är kristna, de är ju det för att deras föräldrar och omgivning tvingat in dem i kyrkan, eller? Och som kristen träffar man ju aldrig den "vanliga världen" utan umgås enbart med andra kristna, och kan därför aldrig bli ifrågasatt..?

Fast riktigt såhär ser det ju inte ut. Inte i de allra flesta fall skulle jag vilja påstå.
Jag kan mest tala från mitt eget perspektiv, som aktiv i Sv.Kyrkan. Jag möter visst personer som är uppvuxna med kyrkan, som har troende föräldrar osv. Men jag möter lika ofta (inkl mig själv) personer som inte är det. För båda grupper har tron varit en utmaning som mer eller mindre skavt mot förväntningar från omgivning och samhälle.
Min egen tro började väckas i tonåren, utan yttre påtryckningar (läs: tvång från andra individer). Tvärtom var jag livrädd för att berätta om mina funderingar kring Gud, min tro och livsfrågor, just för att jag kände att omvärlden var ytterst misstänksam och skeptisk till alla former av religion, eller åtminstone organiserad sådan. Jag själv också. Men jag ville ändå pröva det här med kyrkan och se vad det var.
När jag väl lyckades smyga iväg till kyrkan, gjorde jag det utan att berätta för någon. Sedan blev det att jag gick tillbaka, vecka efter vecka. Det var ingen som övertalade mig. Men det tog över ett år innan jag vågade erkänna för min icke-kyrkliga omgivning att jag hade något med kyrkan att göra, och att jag kallade mig kristen.

Jag har varit ganska mycket i många olika kyrkliga sammanhang. Sällan har jag upplevt att någon kristen eller någon kyrklig representant försökt tvinga på någon tro eller hotat på något sätt. Sällan har det varit kommentarer om någon annans livsval, varken inomkyrkligt eller utomkyrkligt, positivt eller negativt. I sakfrågor, javisst, men inte på ett personligt plan. Däremot får jag själv och andra jag vet ofta utstå spott och spe, blir pålagda fördomar och åsikter som inte stämmer, och tvingas i försvarställning av personer som kallar sig ateister. Inte i debatter vi själva valt, inte i officiella sammanhang på något sätt. Nej, det kan vara i skolan, på busshållplatsen, på jobbet, av den egna familjen. En främling ser att du bär ett kors runt halsen, och tar sig rätten att verbalt attackera dig. Det är inte helt ovanligt, faktiskt. Jag vet fler personer än jag som tyckt eller tycker att de måste smyga med sin tro för vänner och familj.
Det krävs mycket mod och styrka för att våga visa eller tala om att man går i kyrkan. Man får nästan räkna med att bli ifrågasatt och förväntas kunna ställa upp och ta diskussioner om allt hela tiden.
Jag har varit med om att personer i ungdomsgrupper bett ledare att inte skicka hem saker till dem, som information om läger och terminsstarter, för att de är rädda. Jag har varit med om att en annan ungdom blivit uppringd och tvingats gå hem när dennes förälder fick veta att hen var på kyrkans ungdomsgård. Observera att detta gäller personer som oftast inte sagt sig ha en uttalad tro, utan som enbart befunnit sig i ett sammanhang där kyrkan varit inblandad.

Nej, det är inte alltid lätt att vara kristen i Sverige idag.

tisdag 4 juni 2013

Tio år

Får ni ibland den där frågan om vad du gör om tio år? När jag stöter på den frågan får jag ofta lite panik, tio år är ju inte alls lång tid, herregud det är ju snart! Skynda skynda, bli något, gör något, åstadkomma något...
Men då försöker jag stanna upp, och tänka efter lite. Var var jag för tio år sedan? Vem var jag då?
För tio år sedan var jag tretton år. Tretton.
Jag gick i högstadiet, och hade evighetslånga två år kvar tills jag slutande nian. Vad har jag gjort sedan dess? Massor! Skulle någon talat om för mitt trettonåriga jag att om tio år så läser du på universitetet och vill bli präst, du har varit volontär både utomlands och i sverige, och gjort massor av annat bra, är engagerad, och lärt dig extremt mycket! I princip ingenting har blivit som du tänkt dig, med du har haft en grymt intressant tid de senaste tio åren. En del har varit skitjobbigt och hemskt, men mycket mycket har varit väldigt bra och häftigt.
Jag försöker att tänka så, och då känns det lite bättre. För tio år är faktiskt en ganska lång tid.

Är det såhär jag föreställde mig att jag skulle vara om 10 år? Nej. Funkar det rätt bra i alla fall? Absolut!


måndag 3 juni 2013

70årsfest!

Igår var jag på min morfar Pockes 70årsfest. Han firade på Grönalund, med en restaurang som var bokad enbart för oss gäster, fria åkband (fast det inte blev så mycket åkande pga långa köer och lite tid), och supergod mat! Dessutom hade vi strålande sol, och bra stämning!
Härligt!

Mamma klunkar på en cola

Flera personer minglar runt, bland annat min mormor, och i
bakgrunden min storebror med flickvän

Morfars bästa vän Olle höll tal..

..Liksom två av hans andra vänner, mer kända som Tomas Ledin och Niklas Strömstedt.

Festens huvudperson hade fullt upp med att mingla runt bland gästerna

Jag och lillebror passade på att larva oss lite